Zoutvrije waterverzachter

Deze deskundige, onbevooroordeelde waterontharder aankoopgids zal u helpen bij het kiezen van de beste waterontharder voor problemen met hard water. Inclusief zoutvrije waterontharders, dual-tank ontharders en meer.

Wat is een waterontharder? Waterontharders (vaak verkeerd gespeld als “waterontharders”) zijn producten die problemen met hard water oplossen. Hard water is gewoon water dat rijk is aan mineralen zoals calcium, magnesiumcarbonaat en mangaan. Als u vindt dat zeep en shampoo niet goed schuimen, de vaat vlekken heeft, de badkuip een ring heeft, het wasgoed er groezelig uitziet, en het koffiezetapparaat kalkaanslag heeft, dan heeft uw huis waarschijnlijk een hard water probleem. In dit geval kunt u overwegen om een waterontharder aan te schaffen.

Hoewel de natuurlijke mineralen in hard water normaal gesproken geen gezondheidsrisico’s opleveren, kunnen ze schadelijke afzettingen veroorzaken in uw sanitair, waterverwarmer en andere watergebruikende apparaten, en maken ze het wassen van de vaat, kleding, huid en haren uitdagender. Volgens het Amerikaanse geologische onderzoek heeft 85 procent van de Amerikaanse huizen problemen met hard water.

Oplossen van problemen met hard water
Hard water is afkomstig van aquifers en andere ondergrondse bronnen die opgeloste mineralen uit gesteente verzamelen, met name calcium, magnesiumcarbonaat en mangaan. Deze mineralen geven water ongewenste eigenschappen die gezamenlijk “hardheid” worden genoemd. De hardheid wordt gemeten met korrels (van het mineraal) per gallon (GPG) of, in sommige gevallen, met delen per miljoen mineralen (PPM). Eén GPG is gelijk aan 17,1 PPM.

Wat is hard water?
Technisch gezien wordt elk water dat meer dan 1 GPG aan opgeloste hardheidsmineralen bevat als hard beschouwd, maar realistisch gezien is water met tot 3,5 GPG relatief zacht. Water met meer dan 10,5 GPG is zeer hard. Tussen deze uitersten ligt typisch, matig hard water. U kunt een watertestkit kopen op de Amazone.

Hard Water Problemen
Hard water is minder een kwestie van gezondheid dan van potentiële kosten. Veel van de problemen die door hard water worden veroorzaakt, blijven verborgen totdat er een of andere storing optreedt in het sanitairsysteem van uw huis of in een waterverbruikend apparaat. Bij verhitting herkristalliseren de opgeloste hardwatermineralen en vormen ze aanslag die uiteindelijk het sanitair verstoppen, waardoor de watertoevoer wordt verminderd. Kalkaanslag en kalkafzetting eisen ook hun tol aan waterverwarmingstoestellen zoals vaatwassers en koffiezetapparaten, waardoor de behoefte aan reparaties toeneemt.

Erger nog, de kalkaanslag op de binnenoppervlakken van de waterverwarmers maakt de kans op defecten groter. Volgens een studie die door de Raad van het Onderzoek van de Kwaliteit van het Water bij de Universiteit van de Staat van New Mexico wordt opgedragen, werken de waterverwarmers 22 percenten aan 30 percenten minder efficià “nt wanneer geplaagd met hard-waterschaal.

Hard water problemen openbaren zich als een overlast als je baadt en kookt, de was doet en het huis schoonmaakt. Calcium en magnesium reageren met vele zepen, shampoos, reinigingsmiddelen en wasmiddelen, waardoor hun schuim- en reinigingsvermogen afneemt, zodat u meer moet gebruiken en langer moet spoelen. Ze vormen ook een uitschot op tegels en wat lijkt op een moeilijk te reinigen badkuipring. In de keuken vertaalt deze “zeepwrongel” zich in gevlekte schalen en schaaltjes op kookgerei. Bovendien kunnen bepaalde hardwatermineralen, zoals ijzer en mangaan, water een ongewenst uiterlijk, geur of smaak geven.

Hard water komt wel op een bepaald gebied in de gezondheidsarena terecht: Mensen met hard water hebben meer kans op uitslag en huidproblemen omdat het de pH-waarde van de huid verandert, zodat er zeep op de huid achterblijft en de poriën verstopt raken.

Waterontharder soorten
Verreweg het meest populaire en meest gebruikte type waterontharder voor het hele huis is een ionenwisselaar of “kationenwisselaar”, maar er zijn ook een paar andere technologieën beschikbaar. Het volgende zal de verschillen verklaren.

Zout-gebaseerde ionenwisselaar ontharder
Dit type waterontharder circuleert huishoudelijk water door twee tanks: een met speciale harskorrels en de andere gevuld met pekel. Het werkt volgens het principe van ionenuitwisseling, waarbij hard water wordt onthard door natrium (zout) te vervangen door harde mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer. Voor een volledige uitleg over de werking van een conventionele waterontharder, zie Hoe een waterontharder werkt.

Zoutvrije waterverzachter
Een zoutvrije waterontharder regenereert met een kalium-chloride zoutvervanger in plaats van natrium. Dit type toestel kan een betere optie zijn voor mensen die zich zorgen maken over de zoutinname. Dit type waterontharder is eigenlijk een ontkalker – het vermindert de harde watermineralen niet, maar voorkomt dat er mineralen als aanslag op het oppervlak van waterverbruikende apparaten en leidingen terechtkomen.